Nástroje na zpracování agave - coa a mačeta.

Mexiko

Mexiko je domovem více než 200 druhů rostliny agáve.

 

Z agáve jsou vyráběny alkoholické nápoje mezcal, tequila a pulque. Každý druh alkoholu je jiný.

Mají však společné dvě věci. Je to výchozí surovina agáve a nutnost rostlinu pokácet, oddělit od srdce agáve listy a srdce rozporcovat. K tomu slouží dva nástroje. Je to speciální kruhovitý, případně coa, což je elipsovitý nůž (sekáč) s dlouhou násadou a v latinské Americe běžná mačeta.

Pulque - alkoholický nápoj z agáve vyráběli obyvatelé obývající mexické území již v období před Kristem. Nápoj je pouze kvašený. Původnímu obyvatelstvu nebyla známa destilace.

Mezcal - je destilovaný alkoholický nápoj vyráběný z agáve. Na rozdíl od tequily není mezcal tak slavný, je spíše považován za domácí pálenku a v důsledku neexistuje ani takové množství značek.

Tequila - je silný destilovaný alkoholický nápoj vyráběný především v okolí města Tequila v mexickém státě Jalisco. Vyrábí se z mexického druhu Agave tequilana, zvané Weberova modrá agave.

Stará kovaná mačeta.
Obrázek a fotografie z archivu autora jsou z různých zdrojů. Kresby mačet jsou od Aleny Lukešové.